Δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της επαναλειτουργίας των Επιτροπών. Το πρώτο είναι ότι οι δύο Εξεταστικές (Siemens και ομόλογα) και η Προανακριτική για το Βατοπέδι καλούνται, μέσα στον
Σεπτέμβριο, να ολοκληρώσουν το έργο τους και να εκδώσουν τα πορίσματά τους (η προθεσμία λήγει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτή την τελευταία... στροφή των εργασιών θα κληθούν σημαντικοί μάρτυρες και κυρίως πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να προκαλέσουν πολιτικές... ανατροπές.Δεν είναι πάντως διόλου απίθανο για τις δύο Εξεταστικές (Siemens και ομόλογα) να ζητηθεί παράταση των εργασιών τους, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι μεγάλη, αφού εκκρεμεί η συγκρότηση κι άλλων Εξεταστικών, με πιο σημαντική αυτή για την οικονομία και την αναζήτηση ευθυνών στην υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που απέστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο είναι η στάση που προτίθεται να ακολουθήσει η ΝΔ, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα -πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Ιούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές- είχε επιδοθεί σε αντιπερισπασμούς και επικοινωνιακές κινήσεις, προβάλλοντας τη θέση περί «πράσινης πολιτικής σκευωρίας».
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο (αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) ότι η ΝΔ θα κινηθεί στη γνωστή τακτική παρεμπόδισης της έρευνας που αφορά σε τυχόν εμπλοκή δικών της ανθρώπων. Αν στην πορεία της διερεύνησης των σκανδάλων υπάρξουν κι άλλες «γαλάζιες» αποκαλύψεις, θα αναζητηθεί άμεσα από τη Ρηγίλλης έξοδος κινδύνου, μέσω της γνωστής συνταγής των αποχωρήσεων.
ΑπειλήΗ απειλή της αποχώρησης, άλλωστε, βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρηματολογίας των «γαλάζιων» στελεχών που μετέχουν στις Επιτροπές. Στην περίπτωση της Siemens απείλησαν τουλάχιστον τρεις φορές με αποχώρηση, ενώ στην περίπτωση των δομημένων ομολόγων η συνήθης απειλή έγινε για μία μέρα πράξη.
Οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της εν λόγω Επιτροπής είχαν αποχωρήσει με πρόσχημα τις υποτιθέμενες απειλές που είχε δεχτεί μάρτυρας από συναδέλφους τους της συμπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής για το Βατοπέδι, Ευ. Στυλιανίδης, μαζί με τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, Α Λυκουρέντζο, επισκέφθηκαν στα τέλη Ιουλίου τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας για την υπόθεση τέσσερα πορίσματα, που κατά τους καταγγέλλοντες απέκρυψε το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που όπως υποστήριξαν τα δύο στελέχη αποτελούσε μέρος της πολιτικής σκευωρίας των κυβερνώντων ενάντια στη ΝΔ. Τα πορίσματα ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν γνωστά τόσο στη Βουλή όσο και στη Δικαιοσύνη.
Προανακριτική για το Βατοπέδι
«Κλειδί» για τις εξελίξεις η κλήτευση Καραμανλή
«Κλειδί» για τις εξελίξεις η κλήτευση Καραμανλή
Η τελευταία πράξη της διερεύνησης των σκανδάλων (φυσικά έπεται και συνέχεια) συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που ήδη έχουν προκαλέσει αναταράξεις στα κόμματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι δυο Εξεταστικές και η μια Προανακριτική Επιτροπή αποτελούν πεδίο... δόξης λαμπρό για σκληρή αντιπαράθεση προς άγραν εντυπώσεων.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ΝΔ, η οποία θα κληθεί να πάρει θέση στην κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, αναφορικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Οπως όλα δείχνουν, ο κλοιός σφίγγει απειλητικά γύρω από κορυφαίους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, καθώς επίσης και γύρω από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γ. Αγγέλου. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα αποφύγει τελικά την κλήτευση σε μια εκ των Εξεταστικών Επιτροπών, γεγονός που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην Εξεταστική της Siemens, η οποία είναι και η μακροβιότερη (έχει πάρει ήδη δύο παρατάσεις εργασιών) αναμένονται πολλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κλήτευση πολιτικών προσώπων, τα αποτελέσματα του ανοίγματος των λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών, στους οποίους λογαριασμούς βρέθηκαν εμβάσματα που προήλθαν από εταιρείες που διακινούσαν το «μαύρο» χρήμα της μητρικής Siemens, καθώς επίσης (αν τελικά πραγματοποιηθεί) το περιβόητο ταξίδι κλιμακίου βουλευτών της επιτροπής στη Γερμανία προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τους δύο εκ των βασικών διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων του γερμανικού κολοσσού κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ και πιθανώς του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς Μ. Χριστοφοράκου, θα αποτελέσουν πεδία έντονης αντιπαράθεσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
g.pikoulas@parliament.gr
g.pikoulas@parliament.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου