Κινητοποίηση για τις αιτήσεις ασύλου


Συνέντευξη Τύπου με αίτημα εξέταση των αιτήσεων ασύλου Ιρανών πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας, διοργάνωσαν την Πέμπτη, έξω από τα γραφεία τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η «Ένωση Μεταναστών Εργατών». Όπως τόνισαν η εξέταση των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο, όπως είπαν, εκκρεμεί σε άλλους έξι και σε άλλους έως και οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις έχουν σημειωθεί σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα των απεργών, ενώ μεταφέρθηκε ένας απεργός στο νοσοκομείο, ο οποίος είχε ράψει και το στόμα του.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Γ. Τσαρμπόπουλος:

«Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είναι απόλυτα δίκαιο. Οι Επιτροπές Προσφυγών, που λειτουργούσαν περιορισμένα έστω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταργήθηκαν με το Π.Δ. 81/2009, γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία σε αποχώρηση από τις διαδικασίες ασύλου και καταγγελία της σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου Π.Δ. που ανάμεσα στα άλλα θα επανασυστήσει τις Επιτροπές Προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Η προσπάθεια του Οργανισμού μας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της νέας νομοθεσίας, ήταν το Π.Δ. να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι επιτροπές να λειτουργήσουν το φθινόπωρο».
Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια