Σημαντικές ήταν οι καταθέσεις των προσώπων που προσήλθαν στη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των δομημένων ομολόγων. Την ύπαρξη ζημίας παραδέχθηκε ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, λέγοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα υπερτιμολογημένα, δομημένα ομόλογα. Όπως δήλωσε, αν η JPMorgan πουλούσε απευθείας τα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν γλυτώσει 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ κατέθεσε ότι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή είχε ενημερώσει γραπτώς τα ταμεία για την έκδοση δομημένου ομολόγου από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2006, δηλαδή πάνω
από ένα τετράμηνο πριν την έκδοση.Μιλώντας ο κ. Πιλάβιος για τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2007 και την εσωτερική πληροφόρηση που είχε η ΕΚ για την προσπάθεια ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών να κάνουν επενδύσεις με ασφαλιστικά ταμεία. Από τις τέσσερις ελληνικές που εντοπίσθηκαν -Ακρόπολις, Άρτιον, Πήγασος και Μέγκα Τραστ, η πέμπτη Κυπριακή «Τροΐλος» εντοπίσθηκε αργότερα- μπήκε ειδικός επίτροπος στην «Ακρόπολις» όπου εντοπίσθηκε προμήθεια 140.000 ευρώ από την πώληση στο ΤΕΑΔΥ. Το γεγονός ότι η «Ακρόπολις» δεν είχε την απαιτούμενη σύμβαση παροχής επενδυτικών συμβουλών με το Ταμείο, καθώς και το ότι δεν είχε ενημερωθεί το Ταμείο για τους κινδύνους από την αγορά του δομημένου ομολόγου ανάγκασε την ΕΚ στην αποστολή της υπόθεσης το Μάιο στην Εισαγγελία, στην Επιτροπή για το Βρώμικο Χρήμα και στο ΣΔΟΕ.
Ο Διευθυντής Εργασιών του Δημοσίου της Τράπεζας Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδράκης, παραδέχτηκε ότι η αδυναμία υπολογισμού της αξίας των δομημένων ομολόγων ως μέρος της συνολικής περιουσίας ενός ασφαλιστικού ταμείου, συμπαρασύρει και σε αδυναμία υπολογισμού και ελέγχου της τήρησης του ορίου του 23% ως ποσοτικού ορίου που θέτει ο νόμος για τις επενδύσεις των ταμείων.
Ακολούθως ο τμηματάρχης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο οποίος συμμετείχε στην έκδοση του δομημένου ομολόγου της J.P.Morgan, Στυλιανός Μαραβελάκης, υποστήριξε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία των ομολόγων που εκδίδει στη δευτερογενή αγορά.
Συνεχίζοντας ο κ. Μαραβελάκης, ανέφερε ότι οι όποιες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων υπήρχαν ως προς την αρχική πρόταση της J.P.Morgan, ήταν μόνον για τη μη διασφάλιση του όρου της μη δημοσιοποίησης, ενώ το δάνειο αφορούσε θέματα άμυνας. Όταν υπήρξε η διαβεβαίωση για χορήγηση στο ομόλογο εμπιστευτικού αριθμού ISIN , ήρθησαν οι αντιρρήσεις και εκδόθηκε το ομόλογο.
Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου